İstanbul 6 Şubesi

TOPKAPI SARAYI MÜZESİNİ ZİYARET ETTİK

Şubemizin sosyal etkinlikleri kapsamında 10 Haziran Cumartesi günü saat 14:00 itibariyle Şube Başkan yardımcımız Mehmet Özkaraman rehberliğinde üyelerimiz ile Topkapı Sarayı Müzesini ziyaret ettik. Yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devleti'nin merkez yönetimine evsahipliği yapan Topkapı Sarayı'nın yapılış tarihini, yapılış amacını ve isim hikayesini yerinde öğrenme fırsatı bulduk.

Temeli Fatih Sultan Mehmet tarafından atılan, Sultan Abdülmecid döneminde MecidiyeKöşkü'nün eklenmesiyle tamamlanan sarayın 3 kapı, 3 avlu ve 2 ana bölümden (Birun ve Enderun) oluştuğunu öğrendik.

Babü Hümayun kapısından giriş ile başlayan turumuz 3. avludaki Aya İrini, Darphane ve Cellat Çeşmesi hikayelerinin anlatımı devam etti. Babüsselam denilen orta kapıdan girdikten sonra vardığımız Birun'da Matbahı Amire, Arz Odası ve Divan toplantılarının yapıldığı Kubbealtını gördük.

Babüssade kapısı olan 3. kapıyı da sarayın geçerek Enderun kısmına ulaştık. Burada Hazine odası, Enderun Mektebi, Sofa Camii, 3.Ahmet Kütüphanesi, mecidiye Köşkü'nü muhteşem boğaz manzarası eşliğinde temaşe ettikten sonra Bağdat Köşkü, Revan Köşkü, Sünnet Odası, İftariye Köşkü ziyaretlerimiz, sarayın manen en değerli eserlerinin sergilendiği Mukaddes Emanetler dairesinde son buldu. Kesintisiz okunan Kuran Kerim kulaklarımızın pasını alırken, katılımcılarımızın sorduğu sorular turumuzu daha da anlamlandırdı.

Yaklaşık 4 saat süren turumuz büyük ilgi gördü. Bu ilgi bundan sonraki turlarımızda en büyük ilham kaynağı olacaktır.Tüm üye ve katılımcılara teşekkürü borç biliriz.