İstanbul 6 Şubesi

İsveç Öğretmenler Sendikası Şubemizi Ziyaret Ettiler

İsveç Öğretmenler Sendikası, Eğitim Bir Sen İstanbul 6 Nolu Şubemizi ziyaret ettiler.

 Misafirlerini Şube Merkezinde ağırlayan Şube Başkanı İdris Şekerci, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şube Başkanı Şekerci, Türkiye’nin, sivil toplum girişimi olarak çok yoksul bir ülke olduğunu, dünyanın gelişmiş ülkelerinde, insanların sivil topluma gönüllü katılım oranları %25 ve yukarısı iken, Türkiye’deki gönüllü katılım %10. 4,5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda'da 100 bin sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. 9,5 milyon nüfuslu İsveç'te 190 bin sivil toplum kuruluşu varken,76 milyon nüfuslu ülkemizde ise 104 bin sivil toplum kuruluşu olduğundan bahsetti.

Sivil toplumun önemine değinen Şekerci,” İsveç’in nüfus ve sivil toplum oranına göre ülkemizde de 1,5 milyon sivil toplum kuruluşu olması gerekirken maalesef bu sayı 100 binde kalmıştır. Tabi ki bunun sebepleri vardır. Bizde sivil toplum kuruluşlarının çoğu  maalesef merkezi bir devlet anlayışından beslenerek gelmiş  ve devlet ideolojine sahip olmakla ayakta kalabilmiş. Böyle olunca da devlet içinden birilerinin emrinde itaatinde yönetilerek hem yerlerini güçlendirmeye çalışmışlar hem de bir yandan da varoluş amaçlarını anlatabilmek için isimlerindeki  sivil  kelimesine sımsıkı sarılmışlardır.

Hal böyle olunca, bırak devlete gündem belirlemeyi kendi gündemlerini bile belirleyemeyen, gündemleri  başkaları tarafından dayatılmış sivil olduğunu iddia eden örgütler, Eğitim Bir Sen alandaki yerini alıncaya kadar elimizdeki budur, olsa dükkan senin dedirtecek tarzda tekel anlayışta sivilcilik oyununu uzun yıllar oynamışlar ve bu millete de izletmişlerdir.  

Bu anlayış Eğitim Bir Sen ile değişti. Eğitim Bir Sen, bu anlayışın değişmesi için sivil girişime belirli ilkeler koyarak geliştirdi ve insanların sivil topluma, sendikalara katılımlarını sağladı. Sendika olarak, toplumsal gelişime katkıda bulunarak toplumsal duyarlılığı teşvik etmenin hassasiyeti içinde olduk. Bizde sivil toplum denildiğinde yardımlaşma anlayışı hakim ve bu konuda çok gerideyiz. Sivil toplum kuruluşları bu yönden sorumluluğu üstlenip şeffaf ve hesap verebilir olacak. İdeolojik ve gizli gündem olmayacak ancak bu şekilde sivil toplum güçlenecek.

İnsanlar sahip oldukları bilgi birikimini, yeteneği, zamanı paylaşabildiği ölçüde mutlu oluyor. Bu sebeple herhangi bir sivil toplum kuruluşunun parçası olabilmek, insanın o kuruluşa amaçları doğrultusunda katkı sağlamasına imkan veriyorsa, üye olan da mutlu oluyor. Eğitim Bir Sen ailesi de bugün Türkiye’nin mutlu ve en büyük sendikası olarak çalışanların teveccühünü kazanmış ve milletimizin zihnindeki olumsuz sivil toplum,  sendikacılık anlayışını olumlu yönde değiştirmiş ve sendikacılığı hak ettiği yere getirmiştir.”  dedi.

İsveç Öğretmenler Sendikası mensupları Türkiye’de de sendikacılığın ve sivil toplumun bu günlere gelmesine katkı sağlayan başta yetkili Konfederasyon Memur Sen olmak üzere Eğitim Bir Sen’i ve bütün sivil toplum örgütlerini tebrik ettiler. Türkiye  bölgesinde ve dünyada önemli bir  güç olmuşsa şüphesiz sivil toplumun bunda önemli katkısının olduğunu vurguladılar. Ayrıca, Şube Balkanı İdris Şekerci’ye nazik ev sahipliği için içten teşekkür ettiklerini söylediler.

Ziyaretçilerini sıcak bir ortamda ağırlayan Şube Başkanı İdris Şekerci de,  ziyaretçilerine Kurucu Genel Başkanımız Mehmet Akif İnan’ın eserlerini hediye etti.