Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, keyfiliklerin anayasadan çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Devletin milletle barışmasını engelleyen anayasamızda, yasalarımızda mevzuat engellerimiz var. Keyfiliklerin Anayasa’dan çıkarılması lazım. Bu millet kategorize edilerek, ötekileştirilmiştir. ‘Benim vatanım diyen herkesin benim anayasam’ diyebileceği bir anayasa yapılmasını öneriyoruz” dedi.
Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi il divan toplantısı, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Başlattıkları ‘Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’ kampanyası kapsamında toplanan 12 milyon 300 bin imzayı hükümete teslim ettiklerini belirten Gündoğdu, “Bu dilekçelerin işleme konulmasını istiyoruz. Bu yönetmeliği yok sayarak evrensel hukukun, Anayasa’nın 70. maddesi hükmünün hayat geçmesini isteyerek, isteyenler başörtülü isteyen kravatsız isteyen istediği temiz sivil kıyafetlerle işyerlerine gitmek üzere bu eylemi başlatmış oluyoruz” şeklinde konuştu.
Kıyafet sınırlaması ile özellikle kadınların inanç ve çalışma haklarının gasp edildiğini vurgulayan Gündoğdu, millet iradesini önemsediklerini söyledi. Seçme ve seçilme hakkı verilen kadınlara ne giyecekleri konusunda tercih hakkının verilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede laikliğin tanımının yapılması lazım. Biz Sütçü İmam Üniversitesi’nden başörtülü kızları sürgün ettik, Fransa’da üniversiteden mezun olup geldiler. Pazartesi gününden itibaren bu yönetmeliği tanımıyoruz. Çünkü bu yönetmelik kadınlara başı açık olmayı, ayakkabılarının topuk boyunu belirlemeyi, erkeklerin bıyıklarını üstten almamalarını, ense tıraşına dikkat etmelerini, neredeyse ayakkabı numarasını bile dayatan ucube bir yönetmeliktir.”
Mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilere seslenen Ahmet Gündoğdu, keyfiliklerin anayasadan çıkarılması gerektiğini söyleyerek, “Devletin milletle barışmasını engelleyen anayasamızda, yasalarımızda mevzuat engelleri var. Keyfiliklerin Anayasa’dan çıkarılması lazım. Bu millet kategorize edilerek, ötekileştirilmiştir. ‘Benim vatanım diyen herkesin benim anayasam’ diyebileceği bir anayasa yapılmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Önem verdiğimiz iki konu var. Bunlardan biri, 75 milyonu ilgilendiren eğitim, diğeri ise demokratikleşme sürecidir” diyen Gündoğdu, şunları söyledi: “Millet iradesinin devre dışı bırakıldığı her süreçte, özgür bireye ulaşmamızı engelleyen her barikatta eğitimsizlik, yanlış eğitim ve tek tip eğitim sistemi etkili olmuştur. Bu zamana kadarki eğitim sistemine ne pedagoglar ne de eğitimciler karar vermiştir. Buna Milli Güvenlik Kurulu, 12 Eylül darbe anayasasını yapanlar, 28 Şubatçılar karar vermiştir. Artık okullar kışla değil, bilim yuvasıdır.”
Eğitim-Bir-Sen İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak ise, sendikaların olmadığı bir iklimde emeğin karşılığının alınmasının mümkün olmadığını belirterek, “Biz 10-12 yıldır, İzmir’de birçok etkinliğe ve sosyal çalışmaya imza attık. Ama henüz hedefimize tam manasıyla ulaşamadık. Bugün burada biraz da bunun mütalaasını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.